maanantai 7. toukokuuta 2012

Koska valittaminen on elämäntapa

Eli Kae täällä taas morjensta : D Koska Pii tuossa veti kivat valitukset, niin miksen minäkin? Aloittaen siitä massasta ja jatkettaessa perfektionismiin. Eikä todellakaan hyvän laatuiseen sellaiseen.

Massaaminen. Ah, aine josta jokainen saisi tehtyä kymmenen sivun esitelmän, mutta minä yritän pitää tämän hieman lyhyempänä.
 Mitä massaaminen on? Milloin sarjasta tulee massa? Minä en oikeasti näe asiaa niin, että sarja itsessään olisi massa. Ihmisiä tuomitaan paljon vain sen perusteella, että satutaan cossaamaan suosittua sarjaa. Puhutaan Hetaliasta. Koska siitä on helppo puhua. Tai Vocaloidista. Molemmat ovat suosittuja ja tulee itselläkin välillä sellainen tunne, että yhdessä conissa näkee ainakin 20 Amerikkaa tai Mikua. Mutta oikeasti, onko se paha? Pilaako se conin kokonaan? Ei mun mielestä. Ja se että pelkkä Hetalia leimataan massaksi. Jos sanot että cossaat sitä heti on lauma elitistejä valittamassa mielikuvituksettomuudesta. Yrittäkää ihmiset ymmärtää, että vaikka niitä Englanteja ja Amerikkoja on pilvin pimein, ihmiset silti näkevät vaivaa cossien eteen. Ja Hetaliassakin, kuten myös Vocaloidissa, on hahmoja ja asuja joita ei ehkä koskaan Suomessa olla edes nähty.
 Massaaminen. Siinä vaiheessa kun alkaa miettimään cossaamista sen kannalta että se on suosittua ja se on hyvä syy cossata niin on mun mielestä massaaja. Jos tekee Lenin tai Italian sen takia, että se tunnistetaan, eikä vaikka päädytä siihen hahmoon josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Siinä vaiheessa menee massaamisen puolelle.
Kellä on varaa sanoa toista cossaajaa tai sarjaa massaksi? Minä olen kuullut huomautteluja Hetaliasta niin Vocaloid, Kuroshitsuji (joka tuntuu kohta nousevan uudeksi Hetaliaksi) kuin muiltakin suositumpien sarjojen cossajilta. Hei haloo ihmiset, miettikääpä vähän.

 Ja kyllä minä tavallaan ymmärrän. Kyllä minä ymmärrän miksi Hetalia cossaajia arvostellaan, eikä sarjan suosio ole todellakaan ainoa syy. Tavallaan. Loppujen lopuksi se on sarjana helppo. Se on helppo näyttää kaverille ja käskeä sitä cossaamaan. Animeharrastusta vasta aloittelevan ja cossaamisen parissa täysin uuden ihmisen on helppo tutustua siihen. Ja sarjalla onkin omat, nuoret ja ajattelemattomat faninsa. Miten nämä muka vaikuttavat siihen?
 Vastaus: kuivapano. Tracon oli eka iso conini ja jo siellä siihen törmäsin. Tosin. hetaliaihmiset olivat usean kymmenen metrin päässä Tampere talosta, eikä niitä ihan siitä lähi phalta niin helposti edes huomannut. Siellä ne pusupiirit sun muut eivät herättäneet niin paljoa huomiota. Ja se oli siinä kohtuuden rajoissa vieläpä, ainakin mitä minä katsoin.
 Sitten Frostbite... Hurr, vieläkin kylmiä väreitä. Onhan se ihan ymmärrettävää ettei ulos halua mennä, mutta hei ihmiset. Eteinen? Siinä tukittiin ihmisten kulku aika tehokkaasti kun estettiin kahden tai kolmen oven käyttö. Eikä mitään ''Olihan se yks vapaana'' Silti. Väkisinkin alkoi muita conikävijöitä, jopa muita hetalisteja, ärsyttämään.
 Sitten jatkuvat Hesan miitit. Kampissa jossa on lapsia, siellä suosituilla paikoilla joilla vieläkin on lapsia. Siellä ne järkyttyy kun 40 Hetaliacossaajaa harrastaa kuivapanoa ja kiljuu semeistä ja ukeista ja hih hih. Hauskaa. Eikä ihme että on maine mennyt.

 Perfektionismi. Ah, tuo jokaisen cossaajan mielessä asuva ihanuus. Onhan se hienoa että voi itelleen olla rehellinen, mutta ei sitä tarvi tulla päin muiden naamaa aukonaan. Mulle on sanottu perseen bindaamisesta. Voi anteeksi, siis mitä? Ja on huomauteltu väärän värisistä silmistä. Voi anteeksi kun mun silmiin ei löydy piilareita Suomesta.
 Mutta nuo on vielä pieniä asioita. Kun kanssaconittajille/cossajille mennään suoraan sanottuna aukomaan turpaa. Luetellaan cossin viat. Ai, tuolla on väärän värinen kangas? Ehkä se on pienestä paikasta, ei mahdollisuuksia matkustaa joka päivä suurempaan kaupunkiin. Ehkä niiden kangaskauppakin on pieni. Tuolla taas on suomiperuukki. Ehkä sen vanhemmat ei anna ostaa ulkomailta. Ja voi kamaluus tuon cossia, mitä se on tehny sille! Ehkä se ei oo koskaan ees ollu käsityöntunneilla kun ala-asteella valittiinkin puutyö. ja voi elämä, onko tuo casual? Ehkä sillä ei jumalauta oo rahaa, ehkä sen perhe joutuu säännöstelemään syömistäkin.
 Ajatelkaa ihmiset. Muilla voi olla syynsä johonkin tiettyyn ongelmaan cossissa. Ehkä ei vaan taidot riitä, ehkei rahat. Pitäkää mielipiteet ominanne tai sanokaa ne edes sievästi.

 Näihin merkkeihin Kae lopettaa, ei kiitä, kuittaa vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti